3 benaderingen


 

Compositie

benadering

Neutrale
benadering

Complementaire benadering

-   Structuurgericht

-   Positief contact

-   Duidelijkheid

-    (Emotionele) afstand

-    Veiligheid

-    Duidelijkheid

-    Warme zorg

-    Veiligheid

-    Laagdrempelig

 

Door alle verandering rondom de visie over cliënten met dementie, is er ook verandering nodig bij de begeleiding en zorg rondom cliënten met dementie.
Alleen de keuze maken om cliënten langer thuis te laten blijven en hier de nodige hulpmiddelen voor uitrollen, is niet voldoende.

De cliëntengroep die alsnog wordt opgenomen binnen de verpleeghuizen (zowel kleinschalig als op de grote afdelingen), hebben andere zorg nodig dan de cliënten van 5 jaar geleden.

Veranderde cliëntengroep
De cliënten worden alleen opgenomen als er extra zorg nodig is, die thuis niet (meer) geboden kan worden. Bij cliënten met dementie is deze zorg vooral nodig op het gebied van probleemgedrag of onbegrepen gedrag. Nu krijgen gemiddeld 5 tot 10 cliënten op een afdeling van 30 extra aandacht op het gebied van probleemgedrag. Vaak in de vorm van ondersteuning door bijvoorbeeld de psycholoog. De cliënt krijgt dan afspraken gericht op de omgang of laagdrempelige interventies die hierop zijn toegespitst.

De teams moeten hier dan mee aan de slag. Zij moeten deze afspraken vertalen naar de werksituatie en de omgang van de cliënt. Dit gebeurt nu bij 5 tot 10 cliënten,
Gekeken naar de toekomst worden dit er alleen maar meer. De cliënten leven korter binnen het verpleeghuis, dus de afspraken en interventies worden korter toegepast.
Door het grotere verloop vraagt dit meer van de medewerkers van de afdeling.

3 benaderingen
Vanuit mijn expertise en mijn ervaring met gedragstherapeutische begeleiding is gebleken dat 3 specifieke benaderingen als basis voldoende zijn om alle cliënten te begeleiden of te benaderen.

  • De compositiebenadering

  • De neutrale benadering

  • De complementaire benadering

De compositiebenadering biedt houvast in de vorm van structuur afgewisseld met positieve contactmomenten en een duidelijke vriendelijke communicatie. Deze benadering kan worden toegepast bij de meeste gedragsproblemen.

 

De neutrale benadering past vooral bij cliënten met een persoonlijkheidsprobleem en tevens cognitieve problemen. Als voorbeeld kan hierbij gedacht worden aan een narcistische of borderline persoonlijkheid. Door neutraal te reageren, dus zonder emoties, weet de cliënt beter wat hij kan verwachten en voelt hij zich beter op zijn gemak. Hierbij is het wel belangrijk om de sociale kant van de cliënt niet uit het oog te verliezen.

De complementaire benadering wordt vooral ingezet bij cliënten met gevorderde dementie, bijvoorbeeld bij een bedlegerige cliënt met palliatieve zorg. “Warme zorg en veiligheid bieden” staat centraal. Deze benadering is vaak het meest geïmplementeerd binnen de verpleeghuiszorg.

Door medewerkers training te bieden in deze 3 benaderingen, worden ze gesterkt in het omgaan met alle cliënten met dementie. Deze basisvaardigheid kan dan steeds opnieuw worden ingezet, aangevuld met persoonskenmerken die horen bij de individuele cliënt. De medewerker verwerft door de trainingen een set basishoudingen die makkelijk en onderbouwt ingezet kunnen worden bij de verschillende cliënten op een afdeling.

Training
Via het contactformulier is meer informatie te verkrijgen over de benaderingen en de trainingen die hierbij horen.